Fiskalizacija u 2022

Novi model fiskalizacije podrazumeva da, kao i do sada, korišćenje elektronskog uređaja putem kojeg će obveznik fiskalizacije u trenutku prometa na malo, uključujući i primljeni avans za budući promet.

Šta podrazumeva novi model fiskalizacije?

Nova fiskalizacija pre svega ima i nove izmene. Najveća novina jeste QR code, koji putem kamere na mobilnom računu možemo da proverimo da li taj poslodavac izdaje račune u skladu sa zakonom.

Još veća novina je da osim kase, evidentiranje može da bude i preko telefona, tableta, računara… nešto kasnije ću više o ovoj temi.

Ta nova fiskalna kasa, iako to manji broj ljudi zanima, sadrži sad već neke neophodne elemente koje mora da odobri poreska uprava. Ti elementi su procesor i sistem za izdavanje fiskalnih računa. Takođe privreda može da, ukoliko ima kapaciteta, samostalno razvija i implementira uređaje za potrebe svog poslovanja, koji poreska mora da odobri. Takođe, tu su i digitalni sertifikati ili bezbednostni elementi (zavisi kog tipa je kasa).

Do kad moram da se prijavim na novi sistem?

01.10.2021 je započeta prijava poslovnih prostorija. Prijavljuje se poslovni prostor u kom se se promet sa maloprodajom/fizičkim licima obavljati. Prijava se vrši na portalu ePorezi.

U toj prijavi se u stvari generiše taj čuveni bezbednosni element. On se izračunava na osnovu parametra o poslovnom prostoru, gde se unosi adresa, kvadratura, datum početka obavljanja delatnosti kao i šifra delatnosti. Nakon toga sledi prijava na subvenciju (samo registrovani do 30.10.2021) i poslednja prepreka je i naručivanje bezbednosnog elementa, a to tek radimo kada znamo koji vrstu fiskalne kase želimo.

Neophodan je najviše jedan bezbednosni element po fiskalnom uređaju a u trenutku prijave važno je da obveznik napomene da li želi karticu u punoj veličini ili perforiranu, što zavisi od samog uređaja, nakon preuzivanja bezbednosnog elementa i povezivanja sa novom kasom, završava se proces eFiskalizacije.

Koji uredjaj da izaberem?

Pitanje od milion dolara. Moja pitanja su pre svega prema privredi. Kakvu delatnost obavljaš, da li obavljaš online ili offline, koliko prometa imaš dnevno…

Pošto sam neko ko je specijalizovan za malu provredu, objasniću vam koji uređaji i zašto baš oni. U svojim klijentima imam širok asortiman delatnosti, pa ću se fokusirati na 4 vrste fiskalnih kasa i za svaku objasniti idealno rešenje.

Kao što smo rekli postoji 4 tipa prijave fiskalne kase:

Pod pojmom “fixni” podrazumeva poslovni prostor gde se prodaje roba offline. To znaci da za privredu kao sto su (kafici,restorani, butici, saloni lepote, frizeri, teretane, hoteli… Sustina se pogodila ovim delatnostima, sto znaci: tu se obavlja promet, tu se prodaje, izdajemo racune na licu mesta i idealno resenje je kasa koja je kod mene na testu a to je saturn 1000.

Jednostavna je za koriscenje, radi na android platformi (ako ste ikad koristili samsung telefon znate o cemu se radi), dugo drzi baterija, ima sopstveni internet  ( nije neophodno imati ga u lokalu) sadrzi softver I LPFR (procesor) kao I bezbednosni element u vidu kartice. 

Takodje ima I opciju karticnog placanja bilo kod tipa da je ta kartica. On je takvig kalibra da moze da sjajno sluzi provredi koja recimo ima do 100 kucanja dnevno. Naravno ukoliko ima vise, postoje I jace kase ali nisu u cenovnom rangu subvencije. Ovu kasu pokriva subvencija u iznosu od 200e.

Pod pokretnim poslovnim prostorom se podrazumevaju delatnosti koje su prijavile poslovni prostor a uslugu vrse na terenu (moleraj, vodointalater, sos sluzba, tezge, ) takodje, saturn1000 koji smo opisali malo pre je idealno resenje I za ove delatnosti, posto je prenosiva a ima jaku bateriju I plus to moze da primi karticno placanje putem POS terminala, sto je sjajna stvar jer u mom slucaju skoro nikad nemam kes kod sebe vec je sve na racunu.

U daljinsku trgovinu, sem samog naziva daljinska trgovina, jos podrazumeva I delatnosti koje rade online. Recimo predajete strani jezik ili drzite edukaciju putem interneta (ako drzite edukaciju na seminarima, onda je potrebno prijaviti pokretnu kasu)

Online delatnosti nikada nece imati opciju da stampaju fiskalni racun. Zamislite da svaku uplatu na izvodu stampate, pa skenirate pa saljete na mail. Recimo da resenje za ovo predstavlja aplikacija za slanje eRacuna vasim korisnicima na mail.

U tutorijalu cu vam sve detaljno objasniti kako to mozete uciniti. Tako da bi savetovao online delatnosti da napravi ustedu na mesecnom nivou I izabere po meni ovu bolju opciju.

Sam naziv je sve I rekao. Automat je vezan za delatnosti koji rade na principu automata. U to spadaju vending masine, samousluzne perionice, parking rampe…

Da li cu imati troskove fiskalizacije?

Ne, država će u potpunosti preuzeti troškove obveznika fiskalizacije, ukoliko kasa ne prelazi iznos od 200e (zato smo i izabrali saturn1000).

Sva privreda može da se prijavi preko portala ePorezi od 12.10.21 pa sve do 31.01.2022.

Obveznik fiskalizacije za subvenciju moze da se prijavi samo jednom tokom trajanja prijave, te je neophodno da pre podnošenja prijave, prijavi poslovni prostor za koji tražimo subvenciju.

Veoma je važno da pravo na subvenciju ima privreda koja je osnovana do 29.10.2021. godine. Nažalost ostalo će morati taj trošak da snose sami, ali postoji i varijanta na rate. Nekom nije fer, ali privreda koja je osnovana pre 29.10.21 je već morala da kupi fiskalnu kasu starog tipa koja nije bila subvencionisana.

KOMPANIJA ROGLIĆ ACC VRŠI TEHNIČKU PODRŠKU NOVE FISKALIZACIJE

Ukoliko želite da preuzmete ovu fiskalnu kasu, preuzmite UGOVOR koji treba popuniti i ostaviti kontakt podatke. U ugovoru popunite za svaku poslovnu jedinicu pojedinačno, označiti na koliko rata plaćate i da li želite pos terminal. Ispod je cenovnik svih usluga koji kreće na naplatu od juna 2022.

A sad koliko?

Postojeći obveznici moraju da po svakom prijavljenom poslovnom prostoru i poslovnoj prostoriji dobiju finansijsku podršku u iznosu od 100e kao i po svakoj aktivnoj kasi 100e. Novi obveznici fiskalizacije mogu da dobiju finansijsku podršku 100e po prostoru kao i 100e po novoj kasi. Obveznici koji nisu evidentirani u sistem pdv-a finansijsku podršku ostvaruju u iznosu uvećanom za 20%.

Da li treba da defiskalizujemo staru kasu?

Defiskalizacija starih kasa neće biti neophodna. Biće automatski izvršena povezivanjem novih fiskalnih uređaja u poreskoj upravi.

Koji su benefiti novih fiskalnih kasa?

Ukida se nepotrebno administriranje, neće se štampati kontolnih traka, dnevnih izveštaja, menjanje traka i rolni, servisi fiskalne kase…