Dušan Roglić

Paušalni način oporezivanja – savršen izbor za početak biznisa

Ukoliko razmišljate o pokretanju sopstvenog biznisa, a trazite efikasan i jednostavan način oporezivanja, paušalni oblik može biti pravi izbor za vas. Paušalni oblik je granan predruzetničkog načina oporezivanja koji pruža brojne pogodnosti za start-up preduzeća.

 

Delantnosti koje ne podležu paušanlom oporezivanju

Ukoliko se bavite trgovinom, ugostiteljstvom ili hotelijerstvom, nažalost, ne možete biti paušalno oporezovani, ali ako se bavite nekom drugom delatnošću, paušalni oblik je savršen za vas. Neki od glavnih benefita ovog načina oporezivanja su predvidivost i stabilnost, koje vam omogućavaju da se koncentrišete na svoj biznis umesto na računovodstvo i obračunavanje poreza.

Pušalni kalkulator

Pre nego što počnete sa paušalnim oporezivanjem, možete izračunati koliki će biti vaš mesečni iznos poreza i doprinosa. Taj iznos je fiksan i ne menja se tokom cele godine, bez obzira na to koliko zaradite. 

Na zvaničnom kalkulatoru Poreske uprave možete da proverite koliki će biti vaš mesečni iznos poreza i doprinosa. Taj iznos uključuje PIO (penzioni fond), zdravstveno osiguranje, naknadu za nezaposlenost, ako zatvorite firmu i porez u visini od 10%.

Ako već imate osnovno zaposlenje, doprinosi za zdravstveno osiguranje i naknadu za nezaposlenost će vam biti umanjeni, jer se oni plaćaju samo na jednom mestu gde radite. 

Sa paušalnim oblikom, plaćate fiksni iznos poreza od 10% svakog meseca, tako da ne morate da predajete završni račun i ne morate da evidentirate prihode i rashode kroz knjigovodstvo. Jedina obaveza je evidentiranje prometa kroz KPO knjigu.

Limiti kod paušala

Svakako, ovo olakšava pravdanje podizanja novca, jer ne morate da pružate račune ili da plaćate dodatne poreze. Možete podizati sav novac koji zaradite bez pružanja računa ili plaćanja dodatnih poreza. Limit za ovakvu vrstu podizanja novca je 150.000 dinara dnevno (na bankomatu ili prenosom na lični račun), a godišnji limit je 6.000.000 dinara.

Međutim, važno je napomenuti da ovaj oblik oporezivanja važi samo za kalendarsku godinu, i ako ostvarite više prihode od iznosa koji je predviđen za paušalno oporezivanje, moraćete da pređete na drugi način oporezivanja, odnosno da pređete na obračunavanje poreza po stvarnom prihodu.

Ovo može biti problem ako prekoračite granicu i ostvarite veće prihode od onih za koje ste se prijavili za paušalno oporezivanje.

Još jedan veliki benefit paušalnog oblika oporezivanja je što se ne plaća PDV.

To je vrlo povoljno za male preduzetnike koji tek počinju da rade, jer u ovom slučaju ne moraju da se bave administracijom oko obračuna PDV-a. Takođe, to je velika ušteda za preduzetnika, jer ušteđeni novac može biti iskorišćen za razvoj biznisa.

Pokretanje biznisa

Kao što smo videli, paušalni oblik oporezivanja je vrlo jednostavan i stabilan način oporezivanja, koji omogućava preduzetnicima da se fokusiraju na svoj posao umesto na računovodstvo i obračunavanje poreza.

 Međutim, važno je da obratite pažnju na granice koje su predviđene za ovaj način oporezivanja, jer prekoračenje ovih granica može dovesti do problema.

U svakom slučaju, ako pokrećete sopstveni biznis, razmislite o paušalnom obliku oporezivanja, jer vam to može biti velika olakšica i ušteda novca i vremena. Ali, kao i u svemu, dobro se informišite i konsultujte sa stručnjacima pre nego što donesete odluku o izboru načina oporezivanja za vaš biznis.

Fiskalizacija

Takođe, od 01. maja 2022 godine skoro sve delatnosti koje rade sa fizičkim licima u obavezi su da taj promet evidentirate kroz fiskalnu kasu. Bilo da su fizička lica u zemlji ili inostranstvu taj promet mora biti evidentiran kroz fiskalnu kasu.

Najbitnije što trebate znati u izboru fiskalnih kasa jeste da li radite uživo sa fizičkim licima ili ne.

Ukoliko radite uživo, po zakonu morate imati LPFR (lokalni procesor fiskalnih računa) koji omogućava slanje fiskalnih računa i kada nema internet konekcije/struje.

 To je zamišljeno da ukoliko dodje do tih problema da može da se izda fiskalni račun a samim povraćajem interneta/struje da će taj LPFR da pošalje otkucane račune na portla poreske uprave.

Ukoliko nemate dodirnih tačaka sa fizičkim licima uživo, dovoljno je da imate i VPFR (virtuelni procesor fiskalnih računa) koji je direktno povezan sa portalom poreske uprave. Jer vi ukoliko nemate interneta/struje ne možete ni da radite a kamoli da izdate fiskalni račun. 

Opcija VPFR je povoljnija u izboru fiskalne kase jer možete raditi i preko programa na vašem telefonu, lap top-u ili tabletu. LPFR su uglavnom neki fiskalni uređaji koji u sebi imaju implementiran bezbednosni element koji će slati račune nakon prekida interneta/struje.

Ostavite komentar

Nema komentara on Paušalni način oporezivanja – savršen izbor za početak biznisa

Ostavite komentar

Imaš pitanje? Pitaj me!

Tu sam da ti pomognem u svakom trenutku. Kontaktiraj me, predstavi mi svoj problem ili pitanje i šaljem ti odgovor i najbolje rešenje!

Posledenje objave