Dušan Roglić

Prvi koraci ka poslovanju: Paušal ili Frilenser

Ukoliko planirate da započinjete poslovanje, ova dva sajta će vam biti i više nego od koristi pre samog početka. Na ovim sajtovima ćete u suštini saznati kako da se poreski optimizujete, odnosno da izaberete šta je povoljnije za vas u samom početku.

Prvi sajt koji treba da posetite jeste sajt poreske uprave gde se nalazi paušalni kalkulator. Možete ga pronaći na ovom linku.

Najveći izazov od svih informacija će vam predstavljati šifra delatnosti koju treba da upišete, stoga ću vam napisati nekoliko najčešćih:

7410 – Grafički dizajn
7420 – Fotografske usluge
7022 – Konsultant u oblasti poslovanja
5911 – Video montaža
6201 – Računarsko programiranje
9602 – Delatnost frizerskih i kozmetičkih objekata
8559 – Predavanje stranih jezika, kao i ostalo obrazovanje

Ono što je mnogo važno napomenuti pre nego što krenete da čitate ovaj blog jeste da paušalac ne može da se bavi marketingom, ugostiteljstvom (osim u slučaju prodaje proizvoda u kiosku), hotelijerstvom, ili bilo kakvom trgovinom (osim ukoliko prodaje sopstvene proizvode). Takođe, ukoliko prebacite tastaturu na ćirilično pismo, možete ukucati vašu delatnost i dobićete šifru.

Ukoliko još uvek niste uspeli da pronađete odgovarajuću šifru delatnosti, slobodno nam se obratite na mail info@roglic.rs

Zatim sledeća stavka koju treba da izaberete jeste osnov osiguranja:

Ukoliko ste negde već zaposleni – Delatnost iz radnog odnosa
Ukoliko niste nigde zaposleni – Osnovna delatnost
Ukoliko ste korisnik penzije – Korisnik penzije

Zašto je ovo bitno?

Ukoliko ste već negde u radnom odnosu, doprinosi će vas koštati jeftinije, jer vaš trenutni poslodavac već plaća vaše zdravstveno osiguranje, kao i nezaposlenost. U tom slučaju ćete imati obavezu da plaćate samo PIO i porez. Možete se igrati i izračunati koliko bi bili vaši doprinosi i kad završite radni odnos sa trenutnim poslodavcem i kada vaša paušalna firma pređe u samostalnu delatnost.

Sledeće što treba popuniti jeste opština gde će biti prijavljeno sedište firme. Kada izaberete opštinu ispod odmah ukucajte i ulicu. Zatim godinu vašeg rođenja i godinu u kojoj se otvara firma.

Kada kliknete na dugme „izračunaj“ dobićete u dinar tačan iznos koliko ćete plaćati doprinose na mesečnom nivou, nebitno da li ćete zaraditi 1 dinar ili 1.000.000 tog meseca, taj porez će uvek biti isti.

Ono što ćete za određene šifre primetiti jeste da su neke centralizovane, tačnije koju god opštinu da stavite, porez će biti isti, to je u slučaju šifre delatnosti 6201, 7022, 7410 itd. Reč je o delatnostima koje su „najpopularnije i najčešće korišćene“ i otuda takva centralizacija.

Ostale šifre delatnosti zavise od sedišta firme i šifre delatnosti, što je opština nerazvijenija, doprinosi će biti niži.

Kada utvrdite cenu mesečnog iznosa paušala, sledeća stvar koju morate momentalno da proverite jeste i kalkulator frilensera, odnosno koliki porez bi platili ukoliko bi započeli poslovanje kao frilenser.

Frilenseri su fizička lica koja mogu da prihoduju od domaćih i stranih fizičkih lica, stranih preduzetnika, preduzeća i udruženja, ali ne i domaćih. Ukoliko vas angažuje domaća firma, ona treba da obračuna i plati doprinose za vaš rad. Napominjem da trgovina ne može da se obavlja ni kao paušalac ni kao frilenser, već za trgovinu treba da imate već registrovanu firmu koja mora da vodi poslovne knjige (preduzetnik na isplati lične zarade/preduzeće).

Znači, odlazite na sajt: https://frilenseri.purs.gov.rs/kalkulator-poreza.html
prvo što kliknete jeste da li ste rezident ili nerezident.

Ukoliko živite i radite u Srbiji, odabraćete opciju da ste rezident.

Zatim odmah ispod imate u prvoj tabeli „Bruto prihod“. Ovde upisujete planiranu cifru koju bi zarađivali na mesečnom nivou.

Na primer: Ukoliko zarađujete 500 EUR mesečno, u to polje treba da upišete sledeću cifru 500EUR x 118 kurs EUR iznosi 59.000 x 3 meseca iznosi 177.000 RSD, zašto 177.000 – Porez na frilensere se obračunava na kvartalnom nivou odnosno, zbir svih zarada ostvarena u kvartalu je osnovica za porez, stoga imamo 4 kvartala godišnje:

I kvartal (Jan,feb,mart)
II Kvartal (April,Maj,Jun)
III Kvartal (Jul,Avgust,Septembar)
IV Kvartal (Oktobar,Novembar,Decembar)

Znači, u zavisnosti od kad je novac zarađen, tačnije zbir kvartalnih prihoda sabiramo i unosimo u prvu tabelu (samo u slučaju da smo u Srbiji zarađivali od fizičkih lica ili od stranih fizičkih ili od firme).

Ukoliko ste boravili u inostranstvu i tamo zarađivali, tu informaciju o prihodima upisujete u bruto prihod odmah ispod nakon unešene cifre, kliknućete da li ste zdravstveno osigurani ili ne. Ukoliko ste zaposleni na nekom drugom radnom mestu, kliknućete DA, a ukoliko ste nezaposleni ili ukoliko imate zdravstveno osiguranje preko fakulteta Ili ste nosilac osiguranja roditelja ili supružnika kliknućete NE i moraćete da platite ZDR jer se gleda u tom slučaju prioritet osiguranja (radni odnos uvek ima prioritet osiguranja, dok ako ste recimo nosilac osiguranja roditelja ili ste osigurani preko školovanja to ne predstavlja radni odnos) kada sve to popunite kliknete na „Izračunaj porez“ i pojaviće vam se dve tabele.

Tu je sve jasno i transparentno, Model A koji je namenjen za manje kvartalne isnose i model B koji je namenjen na veće kvartalne iznose.

U samoj tabeli ćete videti koji procenat je više otišao na doprinose i kliknućete na taj model.

Iznos koji vam piše „Ukupno porez i doprinosi“ se odnosi na ukupno koliko treba da platite za taj kvartal
a da bi ga uporedili sa paušalom, taj iznos ćete podeliti sa 3 i dobićete koliko bi to mesečno iznosilo.

Porez na frilensere je varijabilan i što je veći prihod, doprinosi će biti veći. Ovo treba da vam bude pokazatelj u smislu „KAD JE VREME DA SE POKRENE FIRMA“. Sada kada znate koliko ćete plaćati vaše obaveze za porez, sada slede prednosti i mane koje takođe mogu uticati na vašu odluku.

Prednosti frilensera u odnosu na firmu

Može da podiže devize sa računa ili bankomata, nema obavezu da ima fiskalnu kasu. Mane frilensera u odnosu na paušal: Ne može da radi sa domaćom firmom (suštinski može ali ta firma bi morala da doplati još 65% od vrednosti koji ste vi njima fakturisali, što je u mnogim situacijama preskupo i tražiće rešenje na drugom mestu) nema pravo na bolovanje, trudničko i porodiljsko odsustvo. Nema status pravnog lica, krediti i subvencije ne može da aplicira. Nema pravo naknadu sa biroa u slučaju da ostane bez posla.

Mane paušala u odnosu na frilens:
Ne može da podiže devize sa računa firme (osim u slučaju da postoji službeno putovanje u inostranstvo ili ukoliko paušalac plaća rentu poslovnog prostora u EUR ili drugoj valuti) ima donekle neku obavezu oko birokratije i mora da izdaje fiskalne račune fizičkim licima.

Prednosti paušala u odnosu na frilens:
Ima status pravnog lica i može da konkuriše za kredit i subvencije.
Ima pravo na bolovanje, i naknadu za trudničko i porodiljko.
Ima naknadu sa biroa u slučaju gašenja firme nakon aktivnih 12 meseci rada.
Može da fakturite domaćim firmama bez dodatnih troškova isplatioca prihoda.

Nadam se da ste saznali korisne informacije u ovom blogu, ukoliko imate dodatnih pitanja, obratite nam se na mail info@roglic.rs ili zakažite konsultacije na našem sajtu.

Ostavite komentar

Nema komentara on Prvi koraci ka poslovanju: Paušal ili Frilenser

Ostavite komentar

Imaš pitanje? Pitaj me!

Tu sam da ti pomognem u svakom trenutku. Kontaktiraj me, predstavi mi svoj problem ili pitanje i šaljem ti odgovor i najbolje rešenje!

Posledenje objave